Můj třítýdenní pobyt v okolí finského města Kokkoly je rozdělen na dvě části. První dva týdny bych měla žít u rodin a ten třetí, závěrečný, bych podle všeho měla strávit s dalšími mladými lidmi z různých zemí v campu na pobřeží Botnického zálivu. Má první host family je super. V typickém dřevěném domku tu bydlí taťka Esa, mamka Anne, sestra Emília, bratr Alekse (jehož pokoj je tak trochu obsazen mou osobou) a fenka Alma.

Hned v pondělí dopoledne mě host mamka vzala zažít "typický letní život Finů". Po dvouhodinové cestě autem jsme spolu s Almou dorazily k Annině sestře, jež žije ve středním Finsku. Právě v této oblasti je nejvíce jezer, rozsáhlých vodních ploch s množstvím ostrovů a ostrůvků. Po svačině jsme společně nachystaly jídlo - zeleninový salát, čaj, zabalily párky a buchtu a vyrazily k rodinné summer cottage. Odtud jsme na člunu dopluly na jeden z ostrovů. Annina sestra má dvě fenky - starší Pepi a štěně Sarra, takže o zábavu jsme měly postaráno. :) Cesta na ostrov byla parádní, všude kolem jen voda, ohraničená jehličnatými stromy, skrývajícími další summer cottages, a nad tím vším modrá obloha s beránky.

Na místě činu jsme příjemně zrelaxovaly, daly si jídlo a probraly Vánoce. :)

 

Poté jsme se vydaly zpět na pevninu. Zde jsem měla možnost poprvé vyzkoušet saunu. No... bylo to pro mé tělo krapet šokující, to jezero bylo opravdu studené. :D Následně jsem se však zahřála teplým čajem, zde tak oblíbeným, a palačinkami, chystanými tímto zajímavým způsobem.

 

Pak už následovala postel s výhledem na sálající krb.

 

Další den jsme pokračovali v "navštěvování příbuzných" v místě, kde je ustájen momentálně nejlepší kůň z celé Skandinávie. Byl opravdu krásný! A protože koně jsou koně, projela jsem se aspoň s ponym. :)